Šumavskou směs připravili jsme jako výsledek podzimní dopolední procházky vybíravého houbaře, který dostal za úkol sbírat jen pravé hřiby a hřibovité houby. Hřib smrkový, hřib hnědý, hřib strakoš a křemenáč osikový jsme nakrájeli na kostičky o velikosti 2 × 2 cm a smísili v optimálním poměru. Našim úkolem bylo sladit velmi různorodé chutě do harmonického celku. Brutální sílu hřibu smrkového a středně silný hřib hnědý s ovocitou chutí strakoše a lahodnou mandlovou chutí křemenáče osikového. Jsme přesvědčeni, že výsledek stojí za to. Směs je univerzálně použitelná. Jen bychom rádi upozornili, že pro zachování chuti a vůně směsi je vhodné přidat ji k pečeným a dušeným masům na posledních 10–20 minut a k masům grilovaným a smaženým směs podusít několik minut samostatně a ihned podávat. Vyzkoušejte k rybám a mořským plodům.