Hřib smrkový tvoří spolu s hřibem dubovým, hřibem borovým, teplomilnějším hřibem bronzovým a hřibem královským skupinu pravých hřibů. Hřiby smrkové vyrábíme celé v různých velikostech, krájené na plátky, půlky, na kostičky, na hranolky a balíme po 1kg. Jeho jedinečná chuť a vůně vynikne nejlépe s masovými pokrmy, v omáčkách a husté krémové hřibové polévce s mletým sýrem Gran Moravia a bílým pepřem. K pečeným a dušeným masům přidáme na posledních 10–20 minut. Ke grilovaným a smaženým masům podusíme několik minut samostatně a ihned podáváme. Pro sílu své chuti a vůně nehodí se k rybám a mořským plodům. Hřib smrkový patří mezi základní atributy pravé italské kuchyně. Pizzerie bez pokrmů se smrkovými hřiby je stejně autentická, jako restaurace s českou kuchyní bez vepřové pečeně.